• ELS FRUTICULTORS

FRUTICULTORS
DE L’ALT  EMPORDÀ

AGRÀRIA GUSÓ

AGRÀRIA GUSÓ S.C, soci num. 71
Agrigusó és una empresa de marcat caràcter familiar creada l’any 1975 pels tres germans de la família. No es dedica exclusivament a la fructicultura, perquè també té altres tipus de cultius com ara cereals, vinya i oliveres i també vedells. En Martí creu que per “intentar sortir de la crisi de preus en la que està immersa la poma en aquests s’han d’intentar cultivar noves varietats, a més de la tradicional Golden, com ara Fuji o Gala”. Tot i que pensa que “aquesta no seria l’única mesura a prendre, ja que també cal seguir millorant en qualitat perquè molt possiblement una poma produïda amb les tècniques agrícoles de fa set o vuit anys, actualment tindria problemes de comercialització i a més és probable que aquesta tendència continuï en el temps”.

BOIX LLINÀS, JORDI

JORDI BOIX LLINÁS, soci num.97

D’ençà del 1800 es té coneixement que a la petita vall de Sant Miquel de Cladells de la comarca de la Selva, on hi ha la finca de Can Boix, ja hi havia pomeres pel consum que es comercialitzaven juntament amb castanyes i patates. Des de llavors fins ara els Boix sempre hem estat productors de pomes. Als anys quaranta es produïen unes 150 Tn. De les varietats “camosa”, “de la mota”, “cor de bou”, “del ciri”, “blanqueta”.. ; als seixanta amb el sistema “drapeau” unes 300 Tn. als setanta, degut a la mida excessivament petita dels camps, Joan Boix plantà noves finques de l’Empordà: primer a Riumors (La Closa Major) i desprès a Fortià (Fortianell) amb una producció total d’unes 1.500  Tn. Ja als noranta, es plantà la finca de L’Armentera (Pasquers) i s’arribaren a fer 5.00 Tn. Comptant amb l’experiència de la cooperativa, i la nostra ferma voluntat de seguir produint fruita, esperem poder seguir en aquest sector durant molts anys.

GUSÓ JANÉ, VICENÇ

VICENÇ GUSÓ JANÉ, soci num. 99
Els Gusó, família recentment introduïda en el món de la fructicultura, però d’extensa tradició agrícola, van implantar pomeres empesos en part per la baixa rendibilitat d’altres cultius, en part pels consells de parents fructicultors. La intenció és, segons diuen de “créixer de forma gradual per no tenir problemes d’organització, tot i que creiem que estructuralment es pot créixer entre 7 i 10 vessanes per any”. Creuen en el respecte pel medi ambient com a línia de futur, més si cap, donat que les finques de propietat estan incloses en el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

MAS BOIXÓ

EL MAS BOXIÓ, soci num. 72

El Mas Boixó és una masia situada a la plana del baix Ter, entre Torroella de Montgrí i l’Estartit. La masia, té els seus orígens al segle XVI.

“L’àvia diu que la nostra fruita és la més bona”, raó no li falta perquè en Salvador Grassot i en Jordi Angelet, que són els qui duen l’explotació del Mas Buixó, s’esforcen a mantenir les plantacions joves perquè segons diuen “són les que donen la fruita de major qualitat”. Seguint les directrius de la fructicultura moderna, creuen que la línia per on s’ha d’avançar l’està marcant la producció integrada, la qual consideren vital per produir aquesta fruita de bona qualitat. En Jordi es mostra convençut que el món agrícola en general, ha de preservar en l’esforç d’assolir un respecte total pel medi ambient, ja sigui portant més enllà la lluita integrada, ja sigui per mitjà de millores genètiques fetes en les plantes cultivades.

NOU COMERÇ XXI