Anem a fer galetes

Galetes Integrals de poma ? i canyella ?‍?

Ingredients:
Mitja tassa de farina integral
2 cullerades de sucre, opcionalment
Mitja tassa de farina
2 culleradetes de llevat en pols
2/3 de tassa de llet
1/3 de tassa d’oli
1 culleradeta de canyella
1 poma

Com preparar les galetes ? :

Per fer unes riquíssimes galetes integrals de poma i canyella el primer que hem de fer és pelar la poma i ratllar-la.
A continuació tirem en un bol la poma amb les farines, el sucre si l’utilitzarem, el llevat en pols i la canyella. I després afegiu-hi la llet i l’oli. Remenem bé fins que tots els ingredients estiguin ben barrejats.

Empolvorem una mica de farina sobre el taulell i després comencem a treballar la massa amb les mans. Anirem afegint una mica més de farina fins que la massa prengui cos, però segueixi estant humida.

Després, estirem la massa i amb l’ajuda d’un motlle tallem les galetes, que anirem col·locant en una safata de forn, separant les unes de les altres.
Posem a preescalfar el forn a 180 °C., amb calor per dalt i per baix. Quan estigui calent, fiquem la safata i deixem que es facin les galetes fins que estiguin daurades. Després, traiem del forn i deixem refredar sobre una reixeta.

Exquisides!?

La collita de poma de muntanya serà un 40% menor que la de l’any passat

La collita de poma de muntanya serà un 40% menor que la de l’any passat

El principal motiu són les glaçades del passat abril.
Una quinzena de productors cultiven 20 hectàrees en cinc comarques del Pirineu.

Els productors de poma ecològica de muntanya calculen que aquest any colliran un 40% menys de producció respecte de la temporada passada, quan es van recollir 260 tones. El motiu principal són les glaçades del mes d’abril, quan els arbres ja havien començat la primera floració. “Les glaçades sempre són el nostre cavall de batalla i, aquest any, ens han fet patir”, ha explicat a l’ACN el president de la cooperativa ‘Biolord’, Josep Pintó. A Catalunya, es cultiven un total de 20 hectàrees de pomes de muntanya, en finques ubicades entre els 800 i els 1.300 metres d’altitud a les comarques de l’Alta Ribagorça, el Solsonès, el Berguedà, la Cerdanya i El Pallars Sobirà.

La muntanya i l’altitud és el que dóna unes qualitats “excel·lents” a la poma, però també el que en complica el cultiu. “La muntanya és rigorosa amb tots els aspectes, i meteorològicament parlant també. Tenim la temporada vegetativa curta, la radiació justeja, tots són handicaps, però l’abril és el nostre principal enemic perquè l’arbre està florit i una glaçada et pot deixar sense collita.”, explica Pintó. El gran problema, segons Pintó, és que els últims hiverns estan sent molt suaus, amb temperatures que se situen entre els 15 i els 20 graus al febrer. “Totalment anormal. Això fa que l’arbre comenci a florir abans. Un hivern fred faria que els arbres comencessin a florir 15 dies més tard i ens escaparíem de les glaçades”, explica Pintó.

Les glaçades però no afecten la qualitat de la poma, que continua sent “excel·lent”. El secret és l’alçada, amb una maduració més lenta que li dona propietats especials: més sucositat, més sucre, més acidesa, més color, més cruixent i crocant. La majoria d’aquestes pomes es venen en circuits de proximitat, però també a Barcelona i, fins i tot, a París.

Gairebé tota la poma de muntanya del Pirineu la produeix la cooperativa Biolord, que cultiva un total de 20 hectàrees situades entre 800 i 1.200 metres d’altitud. La iniciativa va néixer de la mà d’un grup de propietaris de la Vall de Lord (Solsonès) a finals del 2012 inspirant-se en l’experiència dels Alps italians.

El coronavirus ha fet que hagin notat un increment de la demanda. De fet, en plena pandèmia, gairebé es va triplicar. En aquest sentit, Pintó creu que el coronavirus ha servit perquè hi hagi una part de la població que valori el producte de proximitat.

Article extret del Punt Avui.

Racionalització de l'ús de fitosanitaris en el control de l'Alternaria en pomera mitjançant models de predicció de risc i tècniques de maneig del cultiu

Racionalització de l’ús de fitosanitaris en el control de l’Alternaria en pomera mitjançant models de predicció de risc i tècniques de maneig del cultiu

Projecte finançat a través de l’Operació 16.01.01 (Cooperació per a la innovació) a través del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2014-2020.

L’alternariosi de la pomera, causada pel fong Alternariaspp., és una malaltia emergent descrita per primer cop a Girona l’any 2013. Aquesta malaltia causa necrosis foliars que poden derivar en la defoliació prematura dels arbres, però el que és més crític és la incidència en el fruit, on apareixen petites lesions necròtiques, molt visibles, que redueixen la qualitat del fruit i comprometen la seva comercialització. Degut a aquests danys, es poden originar pèrdues d’entre un 10 i un 40% de la producció depenent de l’any i de la finca. A Girona, la malaltia s’ha anat expandint fins a afectar l’any 2017 el voltant del 20% de les finques comercials de pomera de la província de Girona, especialment de varietats dels grups Gala i Golden. Cal destacar, però, que els tractaments amb fungicides específics pel control d’aquesta malaltia han funcionat i les dades mostren que l’any 2018 el nombre de finques afectades va baixar per sota del 10%. Tanmateix, aquesta davallada ha estat conseqüència d’un increment d’entre un 20 i un 30% en el nombre de tractaments totals. Aquest increment és significatiu, i més si tenim en compte que aquests tractaments es concentren molt propers a la collita, i que per tant tenen un efecte directe sobre els residus en la fruita. Davant d’aquesta situació es fa necessari prendre mesures per reduir el nombre de tractaments, ja sigui optimitzant els tractaments quan aquest siguin necessaris com reduint la pressió de la malaltia mitjançant la gestió de l’inòcul.

 

OBJECTIUS

L’objectiu principal d’aquest projecte és millorar el control de l’Alternaria minimitzant l’ús de fitosanitaris. Per aquest motiu s’han plantejat dues línies prioritàries:

  • Validar i avaluar diferents models de predicció de risc d’infeccions d’Alternaria per tal de reduir el nombre de tractaments amb fungicides millorant-ne el seu posicionament.
  • Incidir en la font d’inòcul primari d’Alternaria per tal de reduir la pressió d’inòcul en les finques per tal de reduir la incidència de la malaltia.

 

Descripció de les actuacions previstes en el projecte

D’acord amb els objectius es destaquen tres vies d’actuació per reduir els atacs de motejat en plantacions de pomera, que es basen en:

Tasca 1. Validació de diferents models de predicció de risc d’infeccions d’Alternaria. En aquesta tasca es farà un seguiment de l’alliberació d’espores d’Alternaria i de l’aparició de símptomes en diverses finques ubicades en diferents zones agroclimàtiques. Amb les dades del seguiment d’espores i dels símptomes es correlacionaran amb els avisos d’infecció emesos pels diferents models, a fi i efecte d’identificar el model que més afina amb la predicció del risc.
Tasca 2. Avaluar l’estratègia de control d’Alternaria en base als diferents models de predicció de risc. S’avaluaran dos models de predicció de risc d’Alternaria en finques comercials. Concretament es compararà l’estratègia de control basada en el model corresponent amb l’estratègia de referència de la zona en base al nombre de tractaments realitzats i la incidència d’infeccions en fulles i fruits per tal de seleccionar la millor estratègia de tractaments.
Tasca 3. Estudi de l’efecte de la reducció de l’inòcul mitjançant l’eliminació de les fulles sobre la dispersió d’espores i les infeccions d’Alternaria. En diferents finques s’aplicarà una estratègia diferencial d’eliminació o tractament de fulles caigudes i es compararà amb la resta de la finca en base a la presencia d’espores i a les infeccions d’Alternaria. Es contemplen diferents estratègies de gestió de l’inòcul.
Tasca 4. Implementació del model de predicció de risc d’Alternaria en el servei d’avisos fitosanitaris. Un cop seleccionat el model de predicció de risc que millor s’adapti a les nostres condiciones, aquest s’integrarà a la plataforma ATLANT, per a obtenir la predicció en temps real, i poder donar així una resposta ràpida pel control de l’alternariosis alhora que permeti una racionalització de les aplicacions amb fungicides.

 

Resultats esperats i recomanacions pràctiques

Els resultats que es preveuen obtenir s’engloben en els següents punts principals:
1) Implementació d’un model de predicció de risc que permetrà una reducció del 20% en el nombre de tractaments amb el suport del model de predicció de risc.
2) Reducció del 40% de la incidència mitjançant l’eliminació de les fulles caigudes durant l’hivern.
3) La combinació de les dues estratègies permetrà baixar el número de tractaments amb fungicides al menys en un 20% i permetrà reduir de manera significativa els danys i els residus de la fruita.

 

La poma de Girona tindrà un calibre més gros i més color

La poma de Girona tindrà un calibre més gros i més color

La producció dels fruiters creix un 16% i el consum de pomes per càpita puja a Catalunya

La collita de la poma a la demarcació de Girona serà bona aquest any ja que les temperatures més agradables que s’han registrat aquest estiu permetrà tenir pomes de calibre més gran i millor coloració. Els productors asseguren que els nivells de sucre també seran bons i per això es garanteix la qualitat d’aquesta fruita que cada vegada té més pes al país. De fet, el consum per càpita del 2020 va ser de poc més de 12 pomes per persona a l’any, de mitjana, a Catalunya. Això ha fet que la producció de la poma augmenti un 16% a les comarques gironines. Actualment una de cada cinc pomes que es cullen a l’Estat ja provenen de la demarcació.

Els productors de poma de la demarcació de Girona han començat a collir-la aquest dijous en un any en què la collita és “més tardana” a causa de les lleugeres temperatures que s’han registrat al llarg de l’estiu. El director de l’IRTA-Mas Badia, Joan Bonany, ha recordat que durant els mesos de juny i juliol no s’han viscut temperatures excessivament elevades i això ha afavorit a la qualitat de la poma.

A més, Bonany ha afirmat que l’onada de calor de la setmana passada no va ser especialment forta a la demarcació gironina i encara menys als camps de conreu de la poma i això ha impedit afectacions a la fruita.

La situació climatològica permetrà que aquest any la producció de poma creixi un 16%, arribant a les 84.580 tones recollides. A més, com que durant l’any no s’han patit pedregades ni episodis violents de vent o altres incidències, la qualitat de la poma de Girona serà molt bona.

Una de les senyals és el calibre, que aquesta temporada serà més gran. A més, les pomes també tindran millor coloració que altres anys, tal com ha detallat Bonany. Pel que fa a nivells de sucre, el director de l’IRTA-Mas Badia ha afirmat que estaran “dins de la mitjana” de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de Girona.

Aquestes 85.580 tones que es colliran a Girona suposa el 30% de les pomes recol·lectades a Catalunya. Totes les varietats conreades a la demarcació preveuen incrementar la producció respecte als anys anteriors. Destaca sobretot l’augment d’un 32% de la varietat Fuji, que passarà de les 6.230 tones produïdes l’any passat a les més de 8.220 previstes. Un any més la poma Golden encapçalarà la producció (26.820 tones), seguida de la Gala (21.570 tones) i a més distància hi hauria la Granny Smith (12.240 tones), les varietats vermelles (7.950 tones) i la Cripps Pink (6.620 tones).

 

Augment del consum

La IGP de Poma de Girona afronta aquesta temporada amb optimisme no només per l’augment de producció, sinó també per l’augment del consum. La directora dels serveis territorials d’Alimentació i Agenda Rural a Girona, Elisabet Sánchez, ha detallat que en els últims anys ha crescut el nombre de pomes que mengen els catalans. Si bé el 2013 es consumien 11,5 kg de pomes per cada ciutadà a l’any, de mitjana, el 2018 hi va haver una caiguda de 9,55 kg per càpita. Aquestes xifres, però, s’han anat capgirant i el 2020 s’havien consumit 12,7 kg de poma per persona.

Sánchez atribueix aquest augment a la conscienciació de la gent a l’hora de comprar productes de proximitat. Per això auguren que en un futur aquest consum podria anar a més.

CREPS DE POMA

Creps de poma ??
Anem a preparar unes creps de poma. Aquesta recepta és similar a les coquetes americanes, però incorporen poma ratllada a la recepta.??
Segur que els petits gaudiran ajudant-te a preparar aquestes delicioses creps amb fruita
Recepta de creps de poma:
Ingredients
2 pomes
200 g de farina
2 ous
140 g de sucre
1 got de llet
1 cullerada de sucre amb aroma de vainilla
1 mica de sal
1 mica de canyella
Oli o mantega
Com fer les coquetes amb poma:
Trencar els ous separant les clares dels rovells. En un recipient barrejar la farina, el sucre, el sucre amb aroma de vainilla, la canyella, els rovells, la llet i la mica de sal. Batre-ho tot molt bé.
Peleu les pomes i, llevant-los el cor, ratllar-les. Barrejar amb la massa.
Posar a escalfar una mica d’oli o mantega en una paella petita a foc mitjà-alt.
Tirar mig potet de la massa a la paella perquè quedi amb forma arrodonida i esponjosa.
Donar-li la volta al cap de 2 minuts i deixar que es faci un minut més per l’altre costat. Repetir el procés amb cada coqueta.
Si vols que tinguin més gust de poma pots posar un grill de poma un cop posis la massa a la paella.
Vagi de gust i bon profit!?

UNA POMA AL DIA

Menjar una poma després dels àpats resulta molt beneficiós per a la nostra salut dental. Això es deu al fet que per les seves propietats ajuda a netejar de forma natural la superfície de les nostres dents. A més resulta molt beneficiosa també per a la salut de les nostres genives, ja que ajuda a reforçar-les. Al mateix temps les vitamines que aporta la poma a la nostra dieta són també molt beneficioses.

Així i tot, hem de saber que encara que menjar pomes a mossegades pot contribuir a mantenir una bona higiene bucal, mai substitueix el raspallat dental. Aquesta fruita conté també àcids i sucres que es queden en la nostra boca, per tant serà necessari eliminar-los amb un bon raspallat.

bernat marbrejat

CONEGUEM EL BERNAT MARBREJAT (Halyomorpha halys)

La xinxa Halyomorpha halys és un insecte hemípter pertanyent a la família Pentatomidae, d’origen asiàtic (natiu de la Xina, el Japó, Taiwan i les Corees).
Es va introduir accidentalment als EUA a on el primer insecte es va trobar el 1998. A Europa es va trobar per primera vegada a Suïssa a l’any 2007, en el mateix any a Liechtenstein i a Alemanya, França i Itàlia a l’any 2012; posteriorment, es va trobar a d’altres països.

La primera cita a la península Ibèrica ha estat al campus de la Universitat de Girona a l’any 2016.

És una plaga molt polífaga que, a Europa, ha estat citada en 51 espècies de plantes pertanyents a 32 famílies, principalment a arbres fruiters, ornamentals, cultius hortícoles i extensius.

Als EUA s’han registrat greus pèrdues econòmiques en pomes, préssecs, pebrots, tomàquets, blat de moro i soja.

Girona Fruits, juny 2021.

la poma mcintosh

LA POMA MCINTOSH???

Algú de vosaltres té un producte MAC??‍??

Des de 1984 el nom va inspirar la marca de l’ordinador Macintosh.
El McIntosh o McIntosh Red és una cultivar de poma de color vermell. En climes temperats de l’hemisferi nord, es cull a partir de setembre. És popular als Estats Units, Canadà i Europa oriental.
Segons la federació professional US Apple Association és una de les quinze sortes més populars dels Estats Units.

Va ser descoberta per John McIntosh (1777-1845) o el seu fill, a un bosquet a la seva granja, com una plàntula espontànea d’una poma de la varietat Snow Apple. Durant el segle xix McIntosh va començar a empeltar i comercialitzar aquesta nova varietat a la qual va donar el seu nom, però només va esdevenir popular des de la primera dècada del segle xx.

 

El 1909 es va erigir una placa commemorativa al lloc on la primera plàntula va ser descoberta per celebrar el centenari, tot i que aquest aniversari no és històric. El 1912 va seguir un monument a la granja de McIntosh pagat per subscripció popular.

 

LES ABELLES

LES ABELLES ???

“La vida sense abelles seria un desastre global, a l’home només li quedarien quatre anys de vida.
Sense abelles, no hi ha pol·linització, ni herba, ni animals, ni homes”, per tant, ni pomes!??

S’ha comprovat que les abelles compleixen un paper fonamental en el cicle de la vida, pol·linitzen innombrables plantes, flors, vegetacions, sense plantes no hi ha aliments per als animals herbívors ni per als que s’alimenten d’ells, per això s’estima que l’extinció d’aquests insectes desencadenaria una crisi alimentària.?

Estudis assenyalen que és difícil quantificar els efectes de la desaparició de les abelles, però asseguren que és clar que aquests serien molt greus, “s’alteraria el nombre d’espècies vegetals, algunes podrien desaparèixer, es reduiria dràsticament la biodiversitat de la flora del que provocaria l’alteració de tot l’ecosistema i les produccions agrícoles haurien de fer front a grans pèrdues econòmiques per la reducció en la producció, cosa que sens dubte afectaria tot el mercat alimentari i transformaria els nostres hàbits de consum de manera radical”.

Menjar fruita

Des de petits, els grans t’hauran dit que és important menjar fruites i verdures, almenys 2 racions al dia de les primeres i, una al dia de les segones.

No es tracta de “contes xinesos”, sinó que consumir fruites i verdures proporciona l’organisme una gran quantitat d’elements essencials per a romandre sans.

Aquests, són principalment:

Vitamines: Tot i que són indispensables per viure, el nostre cos no sap fabricar-les. Sintetitzades en diferents parts de les plantes, arriben al nostre cos a través dels aliments. Les fruites són la principal font de vitamina C que existeix.

Minerals: Els vegetals absorbeixen minerals de la terra i l’aigua de pluja i serveixen com a font d’ells per, un cop en el nostre organisme per realitzar una infinitat d’activitats metabòliques.

Fructosa: Aquesta pot ajudar fins i tot a perdre pes, ja que la manca de sucres en el cos genera gana i ansietat.

Fibra: Contribueix al trànsit a través de l’aparell digestiu i a reduir els nivells de colesterol a la sang.

Carbohidrats: Tenen un paper molt important en el subministrament d’energia per al funcionament del cos.

Proteïnes: Essencials per al manteniment dels músculs, les verdures contenen aproximadament 2 grams de proteïna per porció.

En definitiva, els productes vegetals t’ajuden a evitar i combatre malalties greus com cardiopaties, càncer, diabetis o anèmia. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) col·loca l’escàs consum de fruita i hortalisses en sisè lloc entre els 20 factors de risc als quals atribueix la mortalitat humana, immediatament després d’altres més coneguts, com el tabac i el colesterol.

A MENJAR FRUITES I VERDURES|